Co kraj to obyczaj - 1 listopada
Jak święto zmarłych przebiega w innych kulturach?
Otóż... na Ukrainie i Litwie wódka nad grobem to norma. Prawosławne Zaduszki zwane Hrobkami lub Prowodami obchodzone są dopiero wiosną -zaraz po Wielkanocy. Wtedy biesiadowanie nie ma konca. Podobnie wygląda sytuacja na Litwie oraz w Rosji.
"Na cmentarzach często budowane są nawet specjalne stoły albo dostosowane do biesiadowania pomniki, by rodzina mogła wygodnie raczyć się jedzeniem i piciem w towarzystwie duchów swych bliskich zmarłych. Podczas uroczystości groby polewane są alkoholem. Na Wschodzie to oznaka szacunku dla zmarłego. Dopiero po obdarowaniu zmarłych pić zaczynają żywi. Poza alkoholem na grobach pojawia się też jedzenie. Przed opuszczeniem cmentarza rodzina zostawia też dary dla zmarłych krewnych - paschę, malowane jaja, słodycze, a nawet papierosy. Zazwyczaj podarunki te znikają bardzo szybko, zabierane przez żebraków i bezdomnych."
Meksyk
To chyba najbarwniejsze święto zmarłych.
Obchodzone jest 2 listopada i przybiera formę rodzinnego pikniku.
Rodzina i bliscy zmarłych przygotowują dla nich ulubione za życia przysmaki a nastepnie - przynoszą je na cmentarz.
Jako najbardziej popularne łakocie - występuj słodkie chlebki umarłych (pan de muerto)
"Zgodnie z wierzeniem tamtejszej ludności, duchy zmarłych choć nie są w stanie "zjeść" ofiarowywanych im darów, czerpią z nich wszelkie wartości odżywcze, zostawiając dla żywych posiłek pozbawiony jakichkolwiek cennych składników. "
Święto Głodnych Duchów - wystepuje w Chinach.
Chodzi tutaj o piętnastą noc siódmego miesiąca księżycowego podczas której otwierają się bramy piekieł i mieszkające tam dusze mogą odwiedzić/nawiedzić (niepotrzebne skreślić) żywych.
Ale... jesli ktos komus podpadł za zycia - to do obłaskawienie duchów najlepiej nadaje się jedzenie.
Dlatego Chińczycy zostawiają na noc suto zastawione stoły.
Wśród dań nie ma jednak potraw mięsnych - prawdopodobnie dlatego, że zgodnie z wierzeniami duchy mają bardzo cienkie szyje, przez które nie przecisnęłyby się kawałki mięsa.
Dla spragnionych szerszych informacji przesyłam linkacza : http://kuchnia.wp.pl/mm/miszmasz/1442/1/1/zaduszkowe-przysmaki.html
0 komentarze: